HTML

Lőrincz Levente hivatalos blogja

Személyes gondolataimat, életem egy-egy szakaszának történetét és jelenlegi helyzetem alakulását osztom meg ezen a felületen.

Friss topikok

Címkék

1999 (1) al capone (1) ambulancia (1) Aranyosi Péter (1) balu (1) báthory (1) beszámoló (3) bokaficam (1) bokarándulás (1) boston (1) budapest (7) bulvár (3) bundy (1) cikk (1) csikatilo (1) csokonai (1) csokonai vitéz mihály (1) dobó (3) dobogó (1) dologház (1) dracula (1) dzsungel (1) edgar allan poe (1) ed gein (1) elízium (1) esztergom (6) esztergomi zöldház (1) esztergom művelődési ház (1) esztergom zsinagóga (1) eurocenter (1) facebook (1) ferinánd (1) ficam (1) gacy (1) gimnázium (1) görgey gábor (1) gyilkos (1) haigh (1) hasfelmetsző (1) háza (2) hídlap (1) hitchcock (2) horror (2) horror-szinhaz (2) horror-színház (2) horror-szinház (1) horrorszínház (2) horrorszinhaz (2) horrorszinház (1) horror szinház (1) horror színház (2) horror szinhaz (2) hűvösvölgy (1) húzódás (1) karácsony (1) karácsonyi (1) karnyóné (1) kaspó (1) kaszás attila (1) kiállítás (1) kkk (1) klubszínpad (1) kókusz (1) komédia (1) könyv (1) könyve (1) Kornis (1) Kornis Mihály (1) kritika (1) ku klux klán (1) levente (2) lopez (1) lőrincz (2) lőrincz levente (11) lovecraft (2) maugli (1) medence (3) média (7) munka (6) murder (1) musical (1) nixon (1) oroszország (1) padlás (1) poe (1) pogo (1) psycho (1) rándulás (1) rejtélyek (2) rejtelyek-haza (2) rejtelyekhaza (2) rejtélyekháza (2) rejtélyek háza (2) rémségek (1) richard (1) ricsandgreen (1) ripper (1) rudolf péter (1) schwarzenegger (1) sorozat (1) star wars (1) szabadúszó (4) szappanopera (1) szentendre (1) szeretgom (2) színdarab (1) színész (7) szinhaz (2) színház (10) színpad (1) tárlat (1) telihold (2) terminator (1) texasi láncfűrészes (1) thália (1) thriller (2) tv (3) ugródeszka (3) újság (2) van damme (1) várszínház (1) vass gábor (1) vígjáték (1) vörösmarty tér (1) zöldház (1) zsinagóga (1) Címkefelhő

2014.02.20. 12:48 Lőrincz Levente

Végre valami, ami önmagáért létezik - A Horror Színház elindult

Őszintén szólva eredetileg ezt a bejegyzést még januárban kezdtem írni, és nem a Horror Színház lett volna témája. A tervem az volt, hogy reflektálok az Esztergommal kapcsolatban megjelent, nem túl kecsegtető írásra és az ahhoz érkezett hozzászólásokra egyszerre. Most mégsem teszem, mert azóta jó sok idő telt el, hogy ülepedjenek bennem az olvasottak, ráadásul túl vagyunk azon a bemutatón, ami úgy vélem, nem csak nekem volt fontos.

horrorlogo2986x1823.jpg

Valami egészen új dolog indult útjára. Azt, hogy az út hová vezet, és meddig juthatunk, senki sem tudhatja, de amit tudok, megteszek, hogy minél tovább. A lényegében Esztergomban életre hívott és otthont talált Horror Színház megtartotta első előadását. A Telihold elég hosszú utat tett meg, 2003-ben még egy valóban igen rövid változatát épp Esztergomban, szülővárosomban játszottuk néhány barátommal, mikor még épphogy befejeztem első évemet a színiiskolában. Sok helyszínt megjárt, sokat tanultunk belőle. Ezt a változatot, melyet a Horror Színház égisze alatt és a Rejtélyek Háza szervezésében mutattunk be, eddig még nem láthatta a közönség. Átdolgozásra került, szereplőcsere is történt, tehát alapvetően áthangoltuk abba az irányba, amerre eddig is már apránként tartott. Szerencsére a bemutató is igen jól sikerült, a Szeretgom és a Ricsandgreen oldalon is remek beszámolók jelentek meg róla.

2012-ben már komolyan gondolkodtunk a Horror Színház megalakításáról. Az indulásnál sok nehézségbe ütköztünk, ráadásul nem állt rendelkezésünkre a "szaktudáson" kívül semmi. Rendkívül örülök, hogy az esztergomi Rejtélyek Háza meglátta a lehetőséget és a fantáziát az előadásban, és a színház ötletében. Amikor azt mondjuk Horror Színház, tényleg nem a rémisztgetésről beszélünk, hanem olyan színházi csapatról amely horror, illetve thriller tárgykörbe tartozó előadásokat mutat be. Sokat láttam én is, hogy rémisztgetős szórakozóhelyek horror színházként aposztrofálják magukat, ami annak ellenére, hogy jó ötletnek tartom az ilyen alternatív kikapcsolódási lehetőségeket, sajnos nem fedi az igazságot, hiszen a színház az színház. Ezért nyugodtan kijelenthetjük, az első és valódi Horror Színház a miénk.

telihold2014.JPG

A színház lényege, hogy művészetet hozzon létre, alkosson. Habár gyakorta előfordul, hogy csak művészetnek álcázza, amit csinál. A Horror Színház színházi élmény, teljes mértékben, de nem szándékozunk arra törekedni, hogy művésziek legyünk, hiszen ennek a szórakozás, a kikapcsolódás a lényege. A Horror Színház inkább a szórakozóipar része, mint a színházi világé, még akkor is, ha válfaját tekintve abszolút oda tartozik. Jelenleg megtűrt, nem túlságosan előtérbe helyezett kezdeményezés ez, és nem is hiszem, hogy a "szakma" befogadná. De nem is bánom. "Nem akarok olyan klub tagja lenni, amelyik elfogadna engem tagnak." Woody Allen. Ezzel szembe én meg nem akarok olyan klub tagja lenni, amelyik többlépcsősen kirekesztő. Márpedig a szakma egy ilyen "klub". A horror amúgy is mostohagyermeke még a filmgyártásnak is, kevés jó érzékű és ízlésű ember nyúl hozzá. Annak, amit elindítottunk, sok mindentől függ a sorsa. A mi munkánkon, a hírünk terjedésén és a persze az emberek kíváncsiságán. Azt gondolom, megéri eljönni, megnézni minket, mert ilyesmit sehol máshol nem láthatnak a nézők, csak itt, Esztergomban.

Nem titkoltan cél a város mozgalmasságának fellendítése. Hiszen mindannyian, akik nagyon akartuk ennek a projektnek az elindítását, büszkék vagyunk arra, hogy itt születtünk, és életünk legjavát itt éltük.Kornis Mihály azt kérdezte tőlem 10-11 évvel ezelőtt, amikor osztályunkkal beszélgetett Körmagyar vizsgánk kapcsán, hogy mik a terveim a távolabbi jövőre, mit szeretnék elérni. Akkor azt mondtam, színházat akarok létrehozni Esztergomban, mert megérdemelné. Tényleg így is gondoltam. Ma, ebben a világban támogatás és pénz nélkül alig lehet tenni valamit azért, hogy egy előadást elindítson az ember vagy akár új, működő színházat jöhessen létre. Most valami olyasmit kezdtünk el, aminek remélhetően lesz közönsége, talán idővel a szkeptikusok is el-ellátogatnak hozzánk, és rájönnek, hogy nem vandálkodás folyik itt, hanem kidolgozott előadások sorozata, amit színházi emberek hoznak létre. Az alapokról kezdünk mindent.

Hangsúlyozom, ilyen még sosem volt. Nemhogy az országban, de talán az egész világon is alig akad hasonló, de ugyanilyen egyáltalán nincs, mint a Horror Színház. Azt gondolom, ha Esztergom is felismeri idővel, hogy valami olyannal rendelkezik, amivel más város nem, arra építenie kell, és minél inkább promotálni azt. A mi célunk az lesz, hogy minél többen jöjjenek, és minél többen tudják meg, Esztergom az a hely, ahol valami történik, méghozzá olyasmi, ami máshol nincsen. Csak arra tudok biztatni mindenkit, hogy jöjjön. Legyen részese annak, amit létrehozunk. Mert a színház, még ha szórakoztatni akar is, alkotás és varázslat, ami élő, szinte kézzel tapintható, és ez a horror műfajában igencsak maradandó élmény. Aki kikapcsolódni akar, aki színházi élményre vágyik, aki valami újat, szokatlant keres, élménnyel gazdagon mehet haza. És végre olyan színházat kap, ami nem kötődik egyetlen párthoz sem. Hogy milyen is az első előadás, nem részletezném, álljon itt a két link, amin a beszámolók találhatók. Érdemes elolvasni. Találkozunk március 22-én a Horror Színház következő előadásán.

http://www.szeretgom.hu/content/74982-horror-a-szinhazban

http://ricsandgreen.hu/telihold%E2%80%93arejtelyeshorrorszinhaz.rag


A Horror Színház Telihold című produkciójának előadásai 2014-ben - március 22. (szombat), április 19. (szombat), május 17. (szombat), június 6. (péntek), július 12. (szombat), augusztus 16. (szombat)

http://rejtelyekhaza.hu/horror-szinhaz


rejtelyekhaza.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: horror színház thriller edgar allan poe poe esztergom háza szinhaz telihold lovecraft rejtélyek levente lőrincz hitchcock szeretgom horrorszínház lőrincz levente Kornis Mihály horror színház horror szinhaz rejtelyekhaza horrorszinhaz horror-szinhaz horror-színház ricsandgreen rejtélyek háza rejtélyekháza Kornis rejtelyek-haza


A bejegyzés trackback címe:

https://leventelorincz.blog.hu/api/trackback/id/tr965823993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása